Je wilt solliciteren op een leuke vacature maar hebt nog geen cv? Lees hieronder hoe je zelf op eenvoudige wijze een goed cv maakt. 

Wat is een cv?

Cv staat voor curriculum vitae en betekent letterlijk 'levensloop'. Het is jouw visitekaartje aan een potentiële werkgever waarop je laat zien over welke opleidingen, werkervaring en andere vaardigheden je beschikt en is het eerste wat de werkgever van jou te zien krijgt. Het is daarom belangrijk om een goede indruk achter te laten. Op basis van je cv zal de werkgever bepalen of je geschikt bent voor de functie en of je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek.

Wat staat er in een cv?

Een cv bestaat uit informatie over jezelf, als: persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring, cursussen en trainingen en overige activiteiten en interesses. Op een cv vermeld je de volgende onderdelen:

1. Persoonsgegevens

Bij persoonsgegevens vermeld je jouw voor- en achternaam, adres, geboortedatum en geboorteplaats, telefoonnummer en e-mailadres, nationaliteit en of je een rijbewijs hebt. Indien je een eigen website of een online portfolio van jezelf hebben, kun je dit ook vermelden.

2. Opleidingen

Bij opleidingen vermeld je alle opleidingen vanaf je middelbare school. Begin met je meest recente opleiding en werk terug naar eerdere opleidingen. Vermeld per opleiding of je een diploma hebt gehaald en in welk jaar. Indien je een interessante scriptie of minor hebt gedaan, kun je dit ook vermelden.

3. Werkervaring

Bij werkervaring vermeld je in welke periode je bij welk bedrijf hebt gewerkt en wat jouw functie was. Benoem alleen de functies die relevant zijn voor de vacature. Begin met je huidige of meest recente werkervaring en werk terug naar eerdere functies. Geef per functie een beknopte omschrijving van je werkzaamheden. Indien je een tussenperiode niet hebt gewerkt geef je de reden van dit 'gat' aan op je cv.

Heb je nog geen of weinig werkervaring? Vermeld dan interessante projecten of stages die je tijdens je studie hebt gedaan. Ook als je vrijwilligerswerk doet kun je dit op je cv vermelden.

4. Overige activiteiten

Bij overige activiteiten kun je eventueel relevante hobby’s en interesses vermelden. Hobby's maken je cv persoonlijker en geven het bedrijf meer informatie over jouw karakter en interesses. Ook kun je hier aangeven welke talen je beheerst. Vermeld alleen overige activiteiten indien het relevant voor deze functie is en het niet ten koste gaat van de overzichtelijkheid van je cv.

5. Referenties

Indien er nadrukkelijk in de vacaturetekst om referenties gevraagd wordt, kun je op jouw cv referenties van vorige werkgevers vermelden. Jouw potentiële werkgever zal dan contact opnemen met deze personen om te horen hoe jij functioneerde als werknemer en hoe jij als collega was.

Tips voor je eigen cv:

  • Begin je cv met de kop ‘Curriculum vitae’
  • Maak je cv niet langer dan twee A4'tjes
  • Benoem alleen de punten die relevant zijn voor de vacature
  • Probeer afkortingen te vermijden
  • Zorg voor een verzorg geheel
  • Maak een LinkedIn profiel aan en verwijs hier naar; jouw digitale cv

Volg ons via: