Zodra je wilt solliciteren op een leuke vacature kan in de vacaturetekst worden gevraagd om een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief mee te sturen. Voor veel sollicitanten is het verschil tussen beide brieven echter niet helemaal helder.

Wat is een motivatiebrief?

Zowel een sollicitatiebrief als een motivatiebrief hebben als doel de interesse van het bedrijf te wekken en jou uit te laten nodigen voor een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiebrief richt zich grotendeels op het toelichten van jouw cv. Terwijl een motivatiebrief jou meer ruimte geeft om jou als persoon te laten zien. In een motivatiebrief benadruk je wat jouw motivatie is te reageren op een vacature en geef je duidelijk aan waarom je bij dit bedrijf wil werken en waarom de functie jou aanspreekt.

Een motivatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen:

1. De opening

In de opening stel je jezelf kort voor en geef je aan op welke vacature je reageert. Daarnaast verwijs je naar de bron van de vacature (hoe heb je deze vacature gevonden). Indien je al contact hebt gehad met de recruiter, kun je hier in de opening naar terugverwijzen.

2. De kern

In de kern omschrijf je waarom je enthousiast bent over de vacature, waarom je geschikt bent voor deze baan en waarom je juist bij dit bedrijf wil werken. Schrijf niet alleen waarom je enthousiast bent, maar bewijs waarom jij de meest geschikte persoon voor deze functie bent. Beschik je over relevante werkervaring, beschrijf dan welke vaardigheden je hebt opgedaan en hoe je deze kunt toepassen bij deze functie en ga in op je persoonlijke kwaliteiten. Daarnaast kun je met referenties van eerdere werkgevers jouw potentiële werkgever overtuigen van jouw motivatie.

3. De afsluiting

Werk in de laatste alinea toe naar het doel van je motivatiebrief: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wees overtuigd van jezelf en geef in de afsluiting aan dat je graag op gesprek wilt komen.

Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

  • Hou het kort en bondig: maximaal 1 A4'tje
  • Hou het leesbaar: 4 á 5 regels per alinea
  • Gebruik geen standaardzinnen
  • Begin niet alleen zinnen met 'ik'. Wissel af
  • Laat iemand anders de motivatiebrief nakijken om mogelijk taalfouten eruit te halen

Volg ons via: