Of je nu je eerste sollicitatiebrief schrijft of al de zoveelste verstuurt: het blijft spannend. Want hoe leg je op één A4'tje waarom jij de beste kandidaat voor de vacature bent en wat jij de werkgever te bieden hebt?

Een sollicitatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen:

1. De opening

De openingszin van een sollicitatiebrief is de zin waarmee je de aantrekt trekt. In de opening geef je aan op welke vacature je reageert en verwijs je naar de bron van de vacature (waar heb je deze gezien). Indien je al contact hebt gehad met de recruiter, kun je hier in de opening naar terugverwijzen.

2. De kern

In de kern omschrijf je waarom je naar deze functie solliciteert, wat je aanspreekt in de functie en waarom je juist bij deze organisatie wilt werken. Verwijs naar je werkervaring en je opleidingen en ga in op je persoonlijke kwaliteiten. Maar benoem alleen de zaken die relevant voor deze functie zijn.

3. De afsluiting

Werk in de laatste alinea toe naar het doel van je sollicitatiebrief: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wees in je afsluiting origineel, laat zien dat je de baan echt graag wilt. Wees overtuigd van jezelf en geef in de afsluiting aan dat je graag op gesprek wilt komen.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief:

  • Hou het kort en bondig: maximaal 1 A4'tje
  • Hou het leesbaar: 4 á 5 regels per alinea
  • Begin niet alleen zinnen met 'ik'. Wissel af
  • Gebruik geen standaardzinnen
  • Laat iemand anders de sollicitatiebrief nakijken om mogelijk taalfouten eruit te halen

Volg ons via: