Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dit is jouw kans om het bedrijf te laten zien waarom jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Je maakt de beste indruk wanneer je goed voorbereid het sollicitatiegesprek ingaat.

Voor het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek geeft je de mogelijkheid om het bedrijf ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor deze functie. Het is daarom belangrijk om het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Je krijgt immers maar één kans om een eerste indruk te maken. Begin hier dus op tijd mee.

 • Bevestig de afspraak en bekijk hoe je op de plaats van bestemming komt.
 • Verdiep je in het bedrijf, de functie en de persoon die het sollicitatiegesprek met jou voert. Bekijk de website van het bedrijf en google jouw gesprekspartner om te kijken met wie je te maken hebt. Eventueel kun je het bedrijf alvast via social media volgen.
 • Bereid je goed voor op het gesprek. Ga na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de functie en bedenk vooraf welke vragen het bedrijf kan stellen over je sollicitatie.
 • Oefen het sollicitatiegesprek met een goede bekende.
 • Besteed voor het sollicitatiegesprek aandacht aan je uiterlijk. Zorg dat je er verzorgd en representatief uitziet en kleed je naar de heersende bedrijfscultuur van het bedrijf waar je gaat solliciteren.
 • Ontspan, ga de dag voor het sollicitatiegesprek op tijd naar bed en zorg ervoor dat je op de dag zelf goed uitgerust bent.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek mag je aannemen dat je vaardigheden en ervaring in ruime mate overeenkomen met de vaardigheden die voor de baan vereist zijn. Tijdens een sollicitatiegesprek zal jouw gesprekspartner vragen stellen over de reden van jouw sollicitatie, wat jou aanspreekt aan de functie, waarom je bij dit bedrijf wil komen werken en waarom jij de meest geschikte persoon voor deze functie zal zijn.

 • Neem een ontspannen houding aan en blijf jezelf, benadruk je sterke kanten en wees positief over je zwakke punten.
 • Kijk je gesprekspartner regelmatig aan, dit komt eerlijk, oprecht en serieus over.
 • Neem het initiatief om zelf vragen te stellen over het bedrijf en de functie. Daarmee toon je belangstelling en laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 • Vertel iets over jezelf. Waarom denk jij dat jouw kwaliteiten aansluiten bij deze functie en wat kan jij betekenen voor het bedrijf?
 • Wees niet bang om aan het eind van het gesprek te vragen wanneer je een reactie op jouw sollicitatie kunt verwachten.

Na het sollicitatiegesprek

Indien het sollicitatiegesprek goed is verlopen bestaat de kans dat je nog een tweede gesprek krijgt. Ook kan het voorkomen dat je een test of assessment moet maken. Na deze twee ronde bepaalt het bedrijf welke kandidaat de baan krijgt. Indien je bent aangenomen volgt er een afspraak met de werkgever om de arbeidsvoorwaarden te bespreken en het arbeidscontract te ondertekenen. Indien je bent afgewezen is het voor een volgende sollicitatie goed om te weten waarom je het niet bent geworden, vraag dus altijd om de reden van de afwijzing.

 

 • Stuur per e-mail een bedankje voor het prettige gesprek en laat merken dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de functie.
 • Maak aantekeningen over het sollicitatiegesprek, deze punten kun je weer meenemen in een volgende sollicitatie.
 • Wees geduldig en wacht af tot het bedrijf contact met je opneemt. Indien je na een week nog niks hebt vernomen, kun je telefonisch informeren naar de status van de sollicitatie.

Volg ons via: