Heb je een vacature gevonden die jou aanspreekt? Dan wordt het tijd om te solliciteren! Lees hier hoe het verloop van een sollicitatieprocedure eruit ziet.
1. Oriënteren: in de vacature en organisatie verdiepen
Zodra je een vacature hebt gevonden die jou aanspreekt, is het belangrijk om te weten voordat je gaat reageren op de vacature wat de functie inhoudt, of de functie aansluit bij jouw talenten en naar wat van soort werknemer de werkgever op zoek is. Daarnaast moet het bedrijf je aanspreken en moet het je leuk lijken om daar te werken. Lees daarom de vacature goed door en zoek op internet wat de organisatie doet. Neem het initiatief om contact op te nemen met het bedrijf indien je vragen over de vacature hebt. Meestal wordt er een contactpersoon bij de vacature vermeld die je hierover kunt contacteren.
2. Solliciteren: cv en sollicitatiebrief opsturen
Om te reageren op een vacature dien je een cv en een sollicitatiebrief of motivatiebrief mee te sturen om het bedrijf kennis te laten maken met jou. Je cv is erg belangrijk voor de werkgever en wordt vaak als eerste bekeken. De werkgever kan in jouw cv aflezen welke opleidingen je gevolg hebt en wat jouw werkervaringen zijn. Ook kan het voorkomen dat er om referenties gevraagd wordt, deze kun je ook in je cv opnemen.
Een sollicitatiebrief schrijf je ter begeleiding van je cv. In deze begeleidende brief beschrijf je waarom jij in de vacature geïnteresseerd bent. Ook de reden waarom het je leuk lijkt om bij dit bedrijf te werken beschrijf je in deze brief. In plaats van een sollicitatiebrief kan er ook gevraagd worden om een motivatiebrief te sturen. In een motivatiebrief vertel je waarom jij denkt voor deze functie geschikt te zijn en waarom jij uitgenodigd moet worden voor een sollicitatiegesprek.
Lees hier hoe je een cv maakt en een sollicitatiebrief of een motivatiebrief schrijft.
3. Sollicitatiegesprek: eerste en tweede gesprek
Zodra je op een vacature hebt gesolliciteerd hoor je meestal binnen twee weken of je wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Het eerste sollicitatiegesprek is een soort kennismakingsgesprek; tijdens het eerste gesprek maak je kennis met het bedrijf en maken zij kennis met jou. Het is daarom belangrijk om tijdens dit gesprek een goede indruk achter te laten en te laten zien wie jij bent.
Als de werkgever na het eerste gesprek een goed gevoel over je heeft, bestaat de kans dat je nog een tweede gesprek krijgt. In het tweede gesprek ga je dieper in op de functie en jouw motivatie om deze functie te vervullen. Ook kan het voorkomen dat je een test of assessment moet maken. Met een test of assessment worden je persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten gemeten, hiermee wil de werkgever er achter komen of jij de geschikte persoon bent voor de functie. Op basis van dit tweede gesprek besluit de werkgever wie van de sollicitanten wordt aangenomen voor de functie. Bereid je hier dus goed op voor.
Het kan ook zijn dat je door het bedrijf niet wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek of na het eerste sollicitatiegesprek wordt afgewezen. Een afwijzing is altijd erg vervelend maar komt vaak voor aangezien er maar één kandidaat het meest geschikt kan zijn. Het is daarom raadzaam om bij een afwijzing te informeren waarom ze jou hebben afgewezen. Deze feedback kan nuttig zijn voor volgende sollicitaties.
Lees hier hoe je een sollicitatiegesprek voorbereid.
4. Aan de slag: arbeidsvoorwaarden en contract ondertekenen
Als je door alle gesprekken heen bent gekomen ben je aangenomen en is het tijd om het arbeidscontract te tekenen. In het arbeidscontract worden een aantal formele zaken geregeld, waaronder de aard van je werk, het salaris, de looptijd van het contract, het aantal vakantiedagen, een auto of mobiel van de zaak of reiskostenvergoeding. De afspraken die de werkgever hierover met jou maakt mogen nooit slechter zijn (wel beter!) dan wat er in de wet of in de cao staat. Het is dus belangrijk om te weten of er een cao van toepassing is op de sector of het bedrijf waar je gaat werken.
Vind jouw cao op de website van FNV.